Personal fitness bedrijf was slechts een droom

personal-coach-groningen

Droom niet je leven, leef je dromen. Dit is een motto die ik elke dag weer probeer na te streven. Vroeger als jongetje van 12 jaar had ik maar één droom, mijn eigen onderneming starten in de wereld van fitness en personal training met als doel om zoveel mogelijk mensen te helpen met het creëren van een gezonde leefstijl als personal coach.

Nu 12 jaar later heb ik mijn eigen bedrijf genaamd JPT Lifestyle en help ik mensen met het creëren van een gezond en fit leven op een plezierige manier, door het geven van personal training en verschillende groepslessen.

VRAAG EEN GRATIS PROEFWEEK AAN EN KOM LANGS!

Boek nu jouw gratis proefweek!

– 7 dagen gratis open gym en/of groepslessen
– 1 gratis PT sessie van 60 minuten
Let op: de proefweek geldt 1 week achtereen lopend

Mijn studie in de sport

Door mijn dyslexie leer ik moeilijker dan anderen. Ik heb meer moeite met begrijpend lezen en spelling. Heb ik dit ooit als handicap gezien? Nee, hier leer je mee leven! Mij werd altijd verteld, jij komt er wel want, waar een wil is, is een weg.

Dit heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden toen ik startte op VMBO BB (basis beroeps) en heb ik mezelf tot nu opgewerkt tot HBO Sportkunde aan de Hanzehogeschool te Groningen.

Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf JPT Lifestyle opgericht. Geloof mij, met kei hard werken kan je ver komen, als de wil er maar is! De dyslexie heeft mij mede gevormd tot wat en wie ik nu ben, een doorzetter met idealen en ambities.

 

Van bijbaantjes bij sportscholen tot nu

Na het behalen van mijn Fitness A en B op het CIOS College Heerenveen ben ik werkzaam geweest bij verschillende sportscholen. In de zomer van 2016 vond ik het tijd voor een volgende stap, het oprichten van een eigen bedrijf in de sportbranche. Op dat moment zat ik net in mijn eerste jaar van de opleiding Sportkunde aan de Hanzehogeschool.

Mijn bedrijf moest de volgende kernwaarde uitstralen: professionaliteit, kwaliteit en plezier. Met een goede uitstraling kom je ver, en een eerste indruk kan je maar één keer maken.

Mijn volgende stappen waren: het bedenken van een passende bedrijfsnaam, het opzetten van een professionele website, het vinden van een geschikte locatie, het regelen van materialen en het aanschaffen van professionele kleding.

Hoe zorg ik dat ik in een korte tijd klanten krijg? Wie garandeert mij dat deze klanten ook maanden lang blijven trainen? Dit waren vragen die ik mijzelf stelde en hierdoor kwam ik al snel tot de conclusie dat ik het met alleen personal training geven niet ging redden. Het geven van bootcamplessen  werd veel aangeboden en ik wilde mijn lessen anders vormgeven. Ik besloot voor een betaalbare prijs een unieke circuittraining te bedenken, waardoor mijn bedrijfsvoering stabieler zou worden.

Had ik geld om een eigen pand te openen? Nee, ik was een startende ondernemer, student en had weinig geld. Wou ik geld lenen? Nee! Ik ben toen gaan nadenken hoe ik mijn droom kon verwezenlijken zonder veel kosten te maken.

 

Stap 1: Netwerken en gebruik maken van de competenties en hulp van anderen

Welke kennissen, familie of vrienden kan ik vragen om hulp. Ik kwam op een lijst van ongeveer vijftien personen. Ik ben kritisch gaan kijken welke mensen mij echt konden helpen, zo hield ik een lijst van 5 personen over.

  • Iemand die de website creëert.
  • Een fotograaf voor de eerste foto’s
  • Iemand van wie ik materiaal kan lenen tegen een deal
  • Iemand die mij kan helpen aan een betaalbaar pand
  • Personen die kunnen helpen in de promotie van mijn bedrijf

Stap 2: Het zoeken van geschikte locatie.

Één van mijn contacten was bezig om fitness voor voetballers op te zetten bij het Indoor Soccer Centre. Via deze weg kwam ik in gesprek met Eisse-reint Dallinga (eigenaar Indoor Soccer Centre Groningen). Het klikte al snel en  men  gaf mij de kans om mijn eigen onderneming op te richten binnen het Indoor Soccer Centre Groningen. De eerste 3 maanden mocht ik gratis gebruik maken een gedeelde ruimte (tot 1 januari 2017).

personal-training-groningen
De eerste locatie bij Indoor Soccer Centre

Stap 3: Opzoek naar materiaal en het liefste zo goedkoop mogelijk.

Van mijn contact die al actief was binnen het Indoor Soccer Centre Groningen mocht ik fitnessmateriaal lenen, als ik tijdens zijn vakantie twee klanten van hem door zou trainen. Dat klonk als een prima deal. En op deze manier kon ik zonder investering tot 1 januari gratis gebruik maken van zijn materiaal.

Stap 4: Het bedenken van een passende bedrijfsnaam

De naam voor mijn bedrijf moest een overkoepelende naam zijn die goed past zowel bij mij als persoon als bij de branche, hierdoor ontstond uiteindelijk de naam JPT Lifestyle. De afkorting JPT is zo bedacht dat hij op twee manieren gebruikt kan worden. Voor personal training, Jordy Personal Trainer en voor de groepslessen, Jordy Pijpker Training. Lifestyle staat voor het geheel en licht toe waar het bedrijf zich mee bezig houdt, namelijk het aanpassen en verbeteren van jouw lifestyle. Nu ik mijn naam had bedacht, moest ik checken of deze naam niet al bestond. Dit was gelukkig niet het geval en nu kon ik naar de Kamer van Koophandel om mij in te schrijven onder de naam JPT Lifestyle. Persoonlijk vond ik het spannend om naar de KVK te gaan, omdat ik wist dat dit de eerste officiële stap zou zijn richting het ondernemerschap. . Er werd een aantal documenten opgesteld, deze werden vervolgens ondertekend. Voordat ik het wist stond ik weer buiten en was ik officieel ondernemer.

Stap 5: Wat wil ik uitstralen

Een goede en professionele uitstraling is erg van belang. Je wilt als bedrijf een goede eerste indruk maken op de klanten en dit kan je maar één keer doen. Christopher Smith  wilde mij graag helpen bij het opzetten van een professionele uitstraling van het bedrijf.

Wat JPT Lifestyle moest uitstralen had ik samen met Christopher helder en nu moest er een logo, website en foto’s gemaakt worden. Christopher zou de website en foto’s maken en voor het maken van het logo kende Christopher nog wel iemand. Een goede vriend en ex-collega van Christopher (Bjorn Peters) heeft het logo ontworpen. Hierna kon de bedrijfskleding bedrukt worden en vervolgens kon er een fotoshoot ingepland worden. Na de fotoshoot met Christopher kon hij met de website aan de gang. Een maand later stond de website online en naar mijn mening was deze clean, professioneel en tof in één. Normaal gesproken kost dit allemaal bij elkaar onwijs veel geld. Christopher wou mij graag helpen en wou hier niks voor hebben.

Wel heb ik hem getrakteerd op een etentje en dit was samen met de aanschaf van de kleding de enige kosten die ik gemaakt heb vanaf september 2016 tot januari 2017.

Stap 6: Het regelen van zaken waar je in eerste instantie niet over nadenkt.

Er waren een aantal zaken waar ik van te voren niet zo snel aan had gedacht. Het opzetten van een zakelijke rekening, het verzekeren van mijn toekomstige klanten, het verzekeren van mijn materialen en boekhouding.

Ik ben de voor-en nadelen gaan uitzoeken van een aantal banken en zo kwam ik uit bij de Rabobank voor mijn zakelijke rekening. De Rabobank was op dat moment de goedkoopste optie en zij boden een smart pin aan, wat voor mij een ideale extra optie was. Op deze manier kon ik mijn klanten na of voor de les gelijk laten pinnen. Tijdens het gesprek met de Rabobank kwam ik erachter dat ik via hun ook mijn klanten en materiaal kon verzekeren. Dit heb ik gelijk geregeld en dit wordt elke maand automatisch van mijn rekening afgeschreven.

Gelukkig is mijn vader financieel manager en wou hij graag het financiële gedeelte voor mij oppakken, wel moest ik het voorwerk dan allemaal netjes op orde hebben.

Nu alle belangrijke zaken waren geregeld, kon ik gaan beginnen met het opbouwen van een gezond en schulden vrij bedrijf.

 

 

Personal trainer Groningen, ook met groepslessen

Het beginwerk was gedaan en nu het vervolg. Met mijn bedrijf wil ik onderscheidend zijn van de rest en zo ontstond er een unieke circuittraining onder de naam JPT Workout. Deze les is toegankelijk voor elke doelgroep en kent per oefening verschillende variaties van basis naar moeilijk/zwaar.

Het principe van de training was bedacht en nu kwam de volgende uitdaging, het enthousiast maken van potentiele klanten. Ik heb veel verschillende vrienden/kennissen van mij en mijn vriendin berichten gestuurd, uitgelegd wat ik ga doen en gevraagd of zij gratis willen deelnemen aan de eerste JPT Workout.

Vrijdag 16 september 2016, het is eindelijk zover. De eerste les van de JPT Workout. Met 22 personen ging ik van start in mijn eerste proeftraining. Deze avond was een succes, iedereen vond het leuk en ik kreeg van een aantal mensen positieve en opbouwende feedback. Ik paste het principe van de les iets aan en zo ontstond de definitieve vorm van de JPT Workout.

De week daarop vertelde ik vier personen in mijn les, mijn vader, mijn moeder, mijn vriendin en iemand die via via bij de eerste les aanwezig is geweest. Ik besloot de JPT Workout ook op maandag aan te bieden. Op de eerste maandag telde ik ook vier personen, waar twee andere personen bij kwamen. De weken daarop gebeurde er iets waar ik alleen maar van had durven dromen. Mijn bedrijf kreeg een boost door mond- tot mondreclame en begon uit te groeien tot een succesvol bedrijf. Eind december (2016) was er een goeie buffer opgebouwd en werd er eigen materiaal aangeschaft.

personal-coaching

 

De sportruimte voor personal training en hoe verder

Mijn bedrijf bleef groeien, ik ging meer lessen geven op verschillende dagen en bleef mijn verdiende geld investeren in nieuw materiaal. Mijn plek binnen de loods was midden tussen de voetbalvelden, wat tijdens drukke periodes binnen het Indoor Soccer Centre niet ideaal was. Binnen de loods ben ik naar een andere plek verhuisd. Hier had ik een eigen plek van circa 260 m2, het enige nadeel van deze grote ruimte was dat het niet verwarmd kon worden en het hierdoor in de winter erg koud werd. Binnen de loods kwam in november 2017 een kantoorruimte vrij. Door de groei van mijn bedrijf en opgelopen inkomsten kon ik deze extra ruimte erbij huren. In deze ruimte bood ik onder andere personal training aan en had ik een plek waar ik zakelijke gesprekken kon voeren.

In de periode september 2016 tot januari 2019 heeft mijn bedrijf een enorme groei doorgemaakt en heb ik naast al het eigen materiaal een goed eigen vermogen opgebouwd. Om met mijn bedrijf door te groeien ben ik eind 2018 gaan zoeken naar een eigen locatie. Een goed betaalbare locatie die voldoet aan mijn eisen is lastig om te vinden. In januari 2019 kwam er een loods van circa 400 m2 vrij aan de beckerweg 1a. Hier ben ik gelijk achteraan gegaan, in onderhandeling gegaan en uiteindelijk uitgekomen. 15 februari kreeg ik de sleutel en na twee week, niet slapen, kei hard werken en wat lichte stress kon ik 1 maart 2019 starten op mijn eigen locatie aan de Beckerweg 1a. Eisse-Reint heeft mij de kans gegeven om mijn bedrijf op te starten en hier ben ik hem erg dankbaar voor, maar nu ga ik door om mijn bedrijf naar een nog hoger level te tillen binnen mijn nieuwe locatie.

 

Groepslessen en trainingen met een personal trainer

Momenteel heb ik elke week gemiddeld 115 mensen in de groepslessen, geef ik ongeveer 12 á 14 uur per week personal training, heb ik een eigen pand en heb ik een mooi vermogen aan eigen materialen opgebouwd. Naast alle lessen die ik geef, ben ik ook een leerbedrijf geworden en begeleid ik twee stagiaires van de opleiding Sportkunde (Hanzehogeschool Groningen). Tot op de dag van vandaag kan ik zeggen dat ik nog geen lening heb en alle spullen in mijn ruimtes van mijzelf zijn. Momenteel ben ik nog student en studeer ik aankomend jaar (zomer 2019) af. De docenten binnen de opleiding Sportkunde hebben mij geholpen, de tijd gegeven en mijn gestimuleerd om ook mijn opleiding succesvol af te ronden. Ik wil alle leraren binnen de opleiding Sportkunde aan de Hanzehogeschool Groningen hier voor bedanken.

Het opzetten en runnen van een onderneming lijkt zo makkelijk, maar is het niet. Het kost veel tijd en energie, maar is zeker de moeite waard als het jouw droom is.

Wie had dat gedacht, 21 jaar en starten met de droom die je als kind al had. Nu iets meer als twee jaar geleden heb ik mijn bedrijf opgericht en als ondernemer ben ik tegen veel dingen aangelopen. Ik heb veel problemen moeten oplossen, ik heb enorm veel geleerd en ik ben gegroeid als ondernemer. Naast al deze punten ben ik ook als mens veranderd, maar wel dicht bij mezelf gebleven.

Soms schud ik wel eens met mijn hoofd en vraag ik mij af of dit echt is. Nee, het is echt en mijn droom begint steeds meer werkelijk te worden. Mijn tip naar anderen: Droom niet je leven, maar leef je dromen!

persoonlijke-trainer-groningen